Een zware operatie achter de rug? Last van spataders? Vochtophoping in je benen? Dan kan het zijn dat een arts je compressietherapie voorschrijft. Het is hierbij belangrijk dat de verbanden op de juiste manier worden aangebracht. Wij kunnen je hierbij helpen.

Compressietherapie
“Wij zijn er voor je. Wij maken het je graag gemakkelijker, in jouw vertrouwde omgeving, aangepast aan jouw noden. ”
Wat is compressietherapie?
Compressietherapie, of druktherapie, is een techniek waarbij verbanden worden aangebracht om de doorbloeding in de benen te verbeteren. Er zijn heel wat toepassingen mogelijk:
- Behandeling van onder andere spataders, ulcus cruris (open been) en het verbeteren van de veneuze functie.
- Heb je een lage bloeddruk, dan biedt compressietherapie ondersteuning bij het lopen.
- Na een operatie of een langdurig revalidatieproces kan het zijn dat je veel moet rusten en minder mobiel bent. In dat geval vermindert compressietherapie de kans op aderontsteking (flebitis) en zelfs bloedklonters (tromboses).
- Compressietherapie werkt ook tegen vochtophoping (oedeemvorming) in de benen. De overmatige druk in de aders wordt gecompenseerd door het elastische materiaal van de verbanden.
Welke soorten compressietherapie zijn er?
De meest gebruikte therapieën zijn:
- Korte rekwindels. Deze rekwindels zijn minder elastisch en geven een hoge druk op het been bij beweging. Ze mogen dag en nacht worden gedragen.
- Lange rekwindels. Deze rekwindels geven een hoge druk op het been in rust. De windel dient overdag te worden gedragen en wordt voor de nacht verwijderd.
- Therapeutische elastische kousen. Bij lymfe-oedeem, spataders, een oud-trombose been of open been is er sprake van vochtophoping. Dit komt omdat er te veel lymfevocht wordt geproduceerd of er te weinig vocht wordt afgevoerd. De vochtproductie in de weefsels kan worden geremd door druk van buitenaf uit te voeren. Ook bij postoperatieve rust of revalidatie is een therapeutische elastische kous aangeraden om flebitis en tromboses te voorkomen.

Wat kunnen wij doen?
Wij geven advies en de nodige ondersteuning bij compressietherapie. Dit gaat van het correct aanbrengen van de verbanden tot de dagelijkse verzorging en wissel van de verbanden.
Is er een voorschrift nodig?
De keuze van het compressiemateriaal en de duur van de behandeling is afhankelijk van de situatie en wordt door de arts voorgeschreven.

Wanneer kunnen de zorgen doorgaan?
We zijn er voor jou elke dag, ook in het weekend en op feestdagen.
We kiezen samen met jou een vast tijdstip, in functie van jouw zorgbehoeften.
Bereikbaarheid/ Hoe zorgen aan te vragen?
We zijn 24 op 24, 7/7 bereikbaar voor elke zorgaanvraag. Zorgen die binnen de 48 uur dienen te worden opgestart of aangepast, kan je enkel telefonisch aanvragen.
Waar kunnen de zorgen plaatsvinden?
Dit kan thuis in jouw vertrouwde omgeving, op school, in een assistentiewoning, een instelling voor personen met een handicap of een tijdelijk ander adres.