Skip to main content

Diabeteszorg

Wij kunnen dagelijks tot meermaals per dag bij je langskomen om je te helpen bij verschillende aspecten van diabeteszorg.

Diabetes mellitus is een chronische ziekte die zowel jongere als oudere mensen treft. Ben jij gediagnosticeerd met diabetes? Dan is het belangrijk de voorgeschreven behandeling correct te volgen: je medicatie correct innemen, je bloedsuikerspiegel regelmatig eten, gezond eten voldoende bewegen. In elk van deze facetten kunnen wij je helpen.

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het bloedsuikergehalte (glucose) in het bloed verhoogd is. Dit kan twee oorzaken hebben: het lichaam maakt te weinig insuline aan of de geproduceerde insuline werkt niet naar behoren.

Welke soorten diabetes zijn er?

Er zijn verschillende vormen van diabetes. De meest voorkomende zijn:

  • Diabetes type 1: Bij deze vorm van diabetes produceert het lichaam geen insuline meer waardoor het suikergehalte in je bloed verhoogt. Dit doet zich vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen.
  • Diabetes type 2: Bij deze vorm van diabetes reageert het lichaam onvoldoende op de geproduceerde insuline, of wordt er onvoldoende/te laat insuline geproduceerd waardoor het suikergehalte in je bloed verhoogt. Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes en ontstaat meestal op oudere leeftijd.

Welke medicatie bestaat er voor diabetes?

Er zijn verschillende soorten diabetesmedicatie:

  • Metformine is meestal de eerste keuze. Dit medicijn zorgt ervoor dat de lever minder glucose aanmaakt en verhoogt de insulinegevoeligheid.
  • Indien de maximale dosis metformine niet meer voldoende is, kunnen sulfonylureumderivaten worden voorgeschreven. Deze medicatie stimuleert de insulineproductie in de alvleesklier. Dit kan ook in combinatie met metformine.
  • Andere vormen van medicatie zijn SGLT-2 remmers en GLP1 agonisten.
    Indien medicatie niet meer voldoende is wordt er voor insuline gekozen.

Welke soorten insuline zijn er?

Insuline is een hormoon dat door de bètacellen van de pancreas wordt geproduceerd. Het doet de bloedsuikerspiegel dalen en moet onderhuids worden ingespoten.

Er zijn verschillende types insulines, waaronder:

  • Snelwerkende insulines werken vanaf 15 minuten en zijn 2 tot 4 uur lang werkzaam. Voorbeelden: Insuline aspart (NovoRapid), insuline glusiline (Apidra), insuline lispro (Humalog).
  • Kortwerkende insuline werkt binnen 10 à 30 minuten en is 2 tot 8 uur lang werkzaam. Voorbeelden: Isuman Rapid, Humuline Regular.
  • Middellang werkende insuline werkt binnen de 1 à 2 uur en is 16 tot 24 uur lang werkzaam. Voorbeelden: NPH of Isofane insuline (Insulatard, Humuline NPH, Insuman Basal).
  • Langwerkende insuline werkt binnen 1 à 2 uur en is 24 uur lang werkzaam. Voorbeelden: glargine (Lantus), detemir (Toujeo, Levemir…).

Hoe meet je je bloedsuikergehalte? 

Je bloedsuikerwaarden meet je met een bloedglucosemeter, teststrips en een prikpen. Vooraleer je gaat meten is het belangrijk je handen goed te wassen en te drogen, en steeds met een nieuwe naald. Vervolgens prik je aan de zijkant van je vinger. Wissel regelmatig van vinger en vermijd wijsvinger en duim. Breng na het prikken de bloeddruppel op de teststrip aan en het resultaat komt op je apparaat.  

Er is ook een bloedloze methode waarbij er een sensor, een soort pleister, op je bovenarm wordt gekleefd. Deze sensor meet continu met een minuscuul naaldje onderhuids de bloedwaarden en onthoudt deze gedurende 8 uur. Met een scanner die je tegen de sensor houdt, kan je de bloedsuikerspiegel waarnemen en zie je hoe je suikerspiegel de voorbije 8 uur evolueerde. Op deze manier hoef je je niet meer verschillende keren per dag te prikken. 

Hoe herken je hypoglycemie? (te weinig glucose in het bloed)

Hoe herken je hyperglycemie? (te veel glucose in het bloed)

Wat kunnen wij doen?

Wij kunnen dagelijks tot meermaals per dag bij je langskomen om je te helpen bij verschillende aspecten van diabeteszorg:

  • Je aanleren hoe je jouw bloedglucose meet
  • Je aanleren hoe je insuline toedient
  • Je glycemie meten
  • Een dagcurve bijhouden en doorsturen naar de arts
  • (helpen bij) het toedienen van je insuline
  • Klaarzetten of helpen bij het correct innemen van je medicatie
  • Gewichts- en/of bloeddrukcontrole
  • Voeten controleren op mogelijke wondjes
  • Advies verlenen over gezonde voeding en levensstijl
  • Opvolgen en aanpassen van het insulineschema in overleg met de behandelende arts

Is er een voorschrift nodig?

Om alle diabeteszorgen te kunnen uitvoeren, is een voorschrift van de arts nodig waar alle uit te voeren zorgen opstaan.

De zorgen worden automatisch naar jouw ziekenfonds doorgestuurd. Zij nemen de betaling op zich.

Afhankelijk van het traject waarin je je bevindt, heb je recht op verschillende terugbetalingen of extra begeleidingen. Vraag hierover steeds informatie bij jouw arts of ziekenfonds.

Wanneer kunnen de zorgen doorgaan?

We zijn er voor jou elke dag, ook in het weekend en op feestdagen.
We kiezen samen met jou een vast tijdstip, in functie van jouw zorgbehoeften.

Bereikbaarheid/ Hoe zorgen aan te vragen?

We zijn 24 op 24, 7/7 bereikbaar voor elke zorgaanvraag. Zorgen die binnen de 48 uur dienen te worden opgestart of aangepast, kan je enkel telefonisch aanvragen.

Waar kunnen de zorgen plaatsvinden?

Dit kan thuis in jouw vertrouwde omgeving, op school, in een assistentiewoning, een instelling voor personen met een handicap of een tijdelijk ander adres.

Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvraag
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.