Heb je last van een verstopping van de darmen (obstipatie)? Of verlies je urine of stoelgang (incontinentie)? We helpen graag in het zoeken naar de oorzaak en de mogelijke oplossingen hiervoor. Dit alles in samenspraak met jouw huisarts.

Incontinentie en darmproblemen
“Wij zijn er voor je. Wij maken het je graag gemakkelijker, in jouw vertrouwde omgeving, aangepast aan jouw noden. ”
Wat is incontinentie?
Incontinentie is het ongewild verlies van urine of stoelgang. Dit kan een grote impact op jouw levenskwaliteit hebben.
Welke soorten incontinentie zijn er?
- Stress- of inspanningsincontinentie: als de druk in de buikholte toeneemt door onder andere hoesten, niezen, tillen, zwaarlijvigheid… kan er ongewild urineverlies ontstaan. Dit komt omdat de bekkenbodemspieren verslapt zijn. Met de juiste oefeningen kan je deze spieren versterk. Deze vorm van incontinentie komt vaker voor bij vrouwen.
- Druppel- of overloopincontinentie: als je bij het plassen de blaas niet volledig kan legen dan blijft deze te vol zitten waardoor je urine verliest. Deze vorm van incontinentie komt vaker voor bij mannen.
- Urge- of aandrangincontinentie: als je een plotse, niet te onderdrukken drang hebt om te plassen, trekt de blaas onwillekeurig samen waardoor je urine verliest. Ook zonder inspanning te doen. Deze vorm van incontinentie komt vaker voor bij mannen.
- Indien meerdere van bovenstaande vormen van incontinentie van toepassing zijn, spreken we van gemengde of totale incontinentie.
Wat zijn de voornaamste oorzaken van incontinentie?
- Verzwakte bekkenbodemspieren.
- Prostaatproblemen of -operatie.
- Onderliggende neurologische problematiek.
- Infectie van de urinewegen of blaas.
- Inname van bepaalde medicijnen.
- Chronisch hoesten.
- Overgewicht.
- Te weinig drinken.
- Aandoeningen zoals dementie, parkinson, diabetes, MS…
Wat zijn mogelijke hulpmiddelen bij incontinentie?
- Een verband of broekje voor urine- en/of stoelgangverlies
- Het aanbrengen, vervangen en verwijderen van een condoomkatheter, een rubberen zakje dat over de penis wordt geschoven met een urine-opvangzakje aan het uiteinde van het slangetje. Dit kan op een discrete manier aan het been worden bevestigd.
- Voor de meeste vormen van incontinentie zijn er doeltreffende behandelingen. Er bestaan ook bepaalde oefeningen om de blaas en bekkenbodemspieren te trainen.
Wat is obstipatie?
Obstipatie betekent verstopping van de darmen. Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan is er sprake van obstipatie. De stoelgang blijft langer in de dikke darm zitten en wordt hierdoor harder en droger.
Wat zijn de voornaamste oorzaken van obstipatie?
- Onvoldoende vochtinname.
- Ongezonde levensstijl: te weinig vezelinname, gebrek aan beweging…
- Niet naar het toilet gaan terwijl je aandrang voelt.
- Geneesmiddelen zoals antidepressiva, ijzerpreparaten, opioïden, maagzuurremmers, middelen tegen urine-incontinentie, morfine…
- De ziekte van Parkinson.
- Gewenning aan laxeermiddelen.
- …
Wat zijn mogelijke hulpmiddelen bij obstipatie?
- Lavement: via de anus wordt een vloeistof in de darm gebracht.
- Rectaal toucher: manueel verwijderen van harde stoelgang.
- Darmspoeling: ledigt een deel van de dikke darm door water op lichaamstemperatuur in de dikke darm te brengen. Door het water trekt de darm samen en verlaat de ontlasting het lichaam via de anus (retrograde spoeling) of stoma (antegrade spoeling) samen met het ingebrachte vocht. Een darmspoeling wordt meestal enkel omwille van medische redenen aangewezen. Zijnde bij constipatie, overmatige slijmproductie of schimmelinfecties.
Wat kunnen wij doen?
- Samen met jou en jouw huisarts zoeken we naar de oorzaak van de incontinentie of obstipatie en proberen we een oplossing te vinden. Indien nodig zoeken we samen naar een geschikt hulpmiddel om jouw levenskwaliteit en zekerheid te herstellen.
- Wij kunnen een lavement toedienen, de patiënt ondersteunen bij de verplaatsing naar het toilet of de toiletstoel en nadien helpen bij de lichamelijke hygiëne.
- Bij darmspoeling kan de verpleegkundige de spoelzak vullen met de nodige hoeveelheid water en al dan bijbehorende medicatie.
In uitzonderlijke situaties kunnen wij de harde stoelgang manueel verwijderen. Hierbij geven wij dan ook advies en hulp.
Is er een voorschrift nodig?
Voor het uitvoeren van een darmspoeling is een voorschrift van de arts vereist.

Wanneer kunnen de zorgen doorgaan?
We zijn er voor jou elke dag, ook in het weekend en op feestdagen.
We kiezen samen met jou een vast tijdstip, in functie van jouw zorgbehoeften.
Bereikbaarheid/ Hoe zorgen aan te vragen?
We zijn 24 op 24, 7/7 bereikbaar voor elke zorgaanvraag. Zorgen die binnen de 48 uur dienen te worden opgestart of aangepast, kan je enkel telefonisch aanvragen.
Waar kunnen de zorgen plaatsvinden?
Dit kan thuis in jouw vertrouwde omgeving, op school, in een assistentiewoning, een instelling voor personen met een handicap of een tijdelijk ander adres.