Bepaalde aandoeningen kunnen leiden tot zuurstoftekort in het lichaam. Met zuurstoftherapie kan er langs de neus of mond meer medicinale zuurstof worden toegediend, zodat er meer zuurstof in het bloed terechtkomt. Hierdoor moeten het hart en de longen minder intensief werken. VC Thuisverpleging kan hierin helpen.

Zuurstoftherapie
“Wij zijn er voor je. Wij maken het je graag gemakkelijker, in jouw vertrouwde omgeving, aangepast aan jouw noden. ”
Welke soorten zuurstoftherapie zijn er?
Er bestaan verschillende soorten zuurstoftherapie. De meest aangewezen vorm is afhankelijk van de mobiliteit van de patiënt en het aantal uur per dag dat zuurstof dient te worden toegediend:
- Gasfles. Zuurstof kan als gas worden opgeslagen in flessen. Er bestaan zuurstofgasflessen in verschillende afmetingen, ook kleinere formaten die in een rugzak of draagtas passen, zodat de patiënt ze ook onderweg kan gebruiken.
- Zuurstoftank. Zuurstof kan op zeer lage temperatuur (-183°C) in vloeibare vorm worden opgeslagen in zuurstoftanks. Van deze tanks bestaan zowel grotere versies voor binnenshuis gebruik alsook kleine draagbare versies.
- Concentrator. Een elektrisch apparaat op wieltjes kan de zuurstof in de lucht scheiden van de stikstof. Dit apparaat kan tot 30 kg wegen waardoor het eerder geschikt is voor binnenshuis gebruik.
Hoe wordt zuurstof toegediend?
Zuurstof gaat telkens via een leiding vanuit het apparaat naar de patiënt. De toediening zelf kan op volgende manieren:
- Een neusbril is een soort brilletje dat niet op de neus maar in de neusgaten wordt geplaatst. Aan de twee uiteinden zitten gaatjes met een kromming naar beneden. Er wordt een lus achter de oren geplaatst en onderaan de kin zacht aangespannen zodat het brilletje mooi in de neusgaten blijft zitten. Hiermee kan maximaal zes liter zuurstof per minuut toegediend worden.
- Een masker wordt over de mond en de neus geplaatst en wordt met een elastiek rond het hoofd bevestigd. Hiermee kan 5 liter zuurstof of meer per minuut worden toegediend.
- De neussonde is een soepel buisje waarvan het uiteinde via de neus tot in de keel wordt ingebracht. Dit moet dagelijks worden vervangen en van neusgat worden verwisseld.


Waarop letten tijdens zuurstoftherapie?
-
- Roken tijdens de zuurstoftoediening is nadelig voor het effect van de therapie. Bovendien is er kans op brandwonden, en is roken ook gewoon niet goed voor de gezondheid.
- Houd de zuurstof uit de buurt van vet, olie, alcohol, vaseline of een warmtebron. Bij contact kan de zuurstof voor brandgevaar zorgen.
Wat kunnen wij doen?
Wij kunnen langskomen om:
- Het debiet van de zuurstoftherapie (aantal liter zuurstof per minuut) in te stellen.
- De therapie aan- en afkoppelen.
- De patiënt opvolgen en adviseren.
- Overleggen met de behandelende arts.
Is er een voorschrift nodig?
Zuurstof is een geneesmiddel waarvoor een voorschrift van de arts nodig is.
Zuurstof is niet verslavend, maar te veel of te weinig zuurstof kan ernstige gevolgen hebben zoals sufheid, kortademigheid en bewusteloosheid. Daarom is het zeer belangrijk het medisch voorschrift strikt op te volgen. Het aantal liter zuurstof kan enkel en alleen worden verhoogd of verlaagd op advies van de behandelende arts.

Wanneer kunnen de zorgen doorgaan?
We zijn er voor jou elke dag, ook in het weekend en op feestdagen.
We kiezen samen met jou een vast tijdstip, in functie van jouw zorgbehoeften.
Bereikbaarheid/ Hoe zorgen aan te vragen?
We zijn 24 op 24, 7/7 bereikbaar voor elke zorgaanvraag. Zorgen die binnen de 48 uur dienen te worden opgestart of aangepast, kan je enkel telefonisch aanvragen.
Waar kunnen de zorgen plaatsvinden?
Dit kan thuis in jouw vertrouwde omgeving, op school, in een assistentiewoning, een instelling voor personen met een handicap of een tijdelijk ander adres.